Opera is niet oubollig

 

Venetiaans masker. Lees meer over de misvattingen over opera in mijn blog

Wat is het eerste dat in je opkomt als je denkt aan opera? Een veel te dikke diva in een lelijke jurk die hysterisch hoge noten zingt? Een protserig toneelstuk op klassieke muziek waar alleen maar ouderen naartoe gaan? Een elitair muziekavondje voor welgestelden? Allemaal niet waar. Opera bedient tegenwoordig een breed publiek. Het voert te ver om te zeggen dat opera ‘hip’ is, maar er wordt veel aan gedaan om deze bijzondere muziekvorm toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor jong en oud. Ik zou mezelf geen grote operaliefhebber willen noemen, maar ik bezoek graag zo nu en dan een voorstelling. En hoe kan het ook anders? Als baby werden mijn kleine oortjes al blootgesteld aan de prachtige klanken van operamuziek.

It is so important voor people at a young age to be invited to embrace classical music and opera – Luciano Pavarotti

Grootste operafan

Mijn opa was namelijk de grootste operafan die er bestond. Hij luisterde niet alleen naar de muziek die door de meisje met haar opa op een Italiaans terras. Lees meer over de misvattingen over opera in mijn blogwoonkamer schalde, hij zong ook zelf. In zijn jonge jaren werd hij lid bij de plaatselijke operettevereniging in Amsterdam en veroverde steevast de hoofdrol met zijn mooie tenor-stem. Later trad hij zelfs op voor de Italianen in restaurants aan het Gardameer, waar hij altijd zijn vakanties doorbracht. Zijn platencollectie was enorm, van iedere opera kocht hij de nieuwste uitvoering. En natuurlijk van iedere operaster: van Maria Callas tot Placido Domingo. Zijn grootste idool was Luciano Pavarotti, volgens hem (en vele anderen) de beste tenor ter wereld. Uit volle borst zong hij iedere aria van Pavarotti mee, ook al kende hij de Italiaanse woorden niet. En zo kreeg ik operamuziek met de paplepel ingegoten.

Een en al spektakel

Mijn eerste opera zag ik toen ik negentien jaar was in de Arena van Verona. Mijn opa en oma namen me mee naar Aida, een van de beroemdste werken van Giuseppe Verdi. Het was die avond bloedheet en mijn kont deed pijn van het lange zitten op de harde stenen tribune, maar wat was het mooi. Een en al spektakel op het podium, maar ook in het publiek waar complete Italiaanse familie’s aan hetarena in verona met decorstuk van de opera Aida. Lees meer over de misvattingen van opera in mijn blog picknicken waren met hun zelf meegebrachte lekkernijen. Gouden piramides schitterden in het maanlicht, levensechte olifanten trompetterden op het podium en prachtige muziek weerklonk tussen de oude Romeinse muren van het amfitheater. Het is een ervaring die je één keer in je leven moet meemaken. Of twee keer, in mijn geval. Na dertig jaar ga ik aankomende zomer weer terug naar Verona om opnieuw Aida te beleven, deze keer met mijn man.

Opera ontdekken

Voor wie nog twijfelt, opera is absoluut niet oubollig of saai. De meeste opera’s zijn juist spectaculair met rijke decors, schitterende kostuums en special effects. Opera is ook niet ingewikkeld: het is niets meer dan een gezongen verhaal op klassieke muziek, veelal in het Italiaans of Frans. Maar wees niet bang, meestal is er ondertiteling in de zaal. Als je voor het eerst opera wilt ontdekken, kies dan voor een laagdrempelig stuk zoals Carmen, Die Zauberflöte of het eigentijdse La Bohème. Voor goede operavoorstellingen hoef je niet naar Italië. In de Nederlandse theaters worden regelmatig opera’s opgevoerd. Het mooiste is natuurlijk om opera in de open lucht te beleven, net zoals de Italianen in Verona. Ook dat kan in Nederland, op de volgende plekken:

Caprera in Bloemendaal
Op vrijdag 1 juni wordt Die Zauberflote van Mozart vertolkt in een prachtig openluchttheater temidden van de Bloemendaalse bossen. Een fantasierijk sprookje dat geschikt is voor het hele gezin. Kaarten (€ 36 volwassene/€16 voor jongeren tot 18 jaar) zijn nog beschikbaar. In hetzelfde theater kan je op 30 juni genieten van Verdi’s opera Un ballo in Maschera.

Gratis opera in Den Bosch
Eén dag per jaar is ‘s-Hertogenbosch dé operastad van Nederland. Al vroeg in de middag stroomt het plein De Parade, aan de voet van de Sint-Jan kathedraal vol voor een gratis opera in de openlucht. Neem je klapstoel en picknickmand mee op woensdag 27 juni 2018 voor de opvoering van Un ballo in Maschera.

Opera aan Zee
Elk jaar vindt in Noordwijk een muziekfestival plaats met openlucht concerten en operadiners. Op zaterdagavond 25 augustus is er een verkorte uitvoering van Puccini’s La Bohème op Landgoed Klein Leeuwenhorst. Het publiek moet zelf een stoel of kleedje en een goed gevulde picknickmand meenemen. Toegang is € 10,- persoon en voor kinderen gratis.

 

2 gedachten over “Opera is niet oubollig

 • 27 mei 2018 om 20:27
  Permalink

  Wat leuk dat je ook aangeeft waar wij in Nederland van opera kunnen genieten in de openlucht.
  Tenslotte is niet iedereen in de gelegenheid om naar Verona gegaan.
  Maar mocht je de kans hebben zeker doen een onvergetelijke ervaring die je lang bij blijft.
  Of je nou van opera houdt of niet het is een fantastisch schouwspel.

  Beantwoorden
 • 27 mei 2018 om 20:27
  Permalink

  Wat leuk dat je ook aangeeft waar wij in Nederland van opera kunnen genieten in de openlucht.
  Tenslotte is niet iedereen in de gelegenheid om naar Verona gegaan.
  Maar mocht je de kans hebben zeker doen een onvergetelijke ervaring die je lang bij blijft.
  Of je nou van opera houdt of niet het is een fantastisch schouwspel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)