Op naar de 130

Oude vrouw met verweerd gezicht. Lees in deze blog alles over het verouderingsproces en hoe we dit kunnen afremmen.

Enkele weken geleden was ik jarig. Ik heb niet zoveel met verjaardagen en laat ze meestal ongemerkt voorbij gaan. Waarom de aandacht op jezelf vestigen als je weer een jaar ouder bent geworden? Ik hou mijn leeftijd liever geheim, want alles boven de dertig klinkt al oud. Ik vier het dus nooit, maar deze keer ontkwam ik er niet aan omdat het een kroonjaar is. Zo’n leeftijd waarover iedereen heel gewichtig doet of juist valse grappen maakt. Een leeftijd die gepaard gaat met allerlei symboliek en festiviteiten. Een leeftijd die mij heel onwerkelijk overkomt. ‘Age is just a number’, zeggen ze dan troostend, maar ik hou niet van dit getal. De komende jaren blijf ik dus volhouden dat ik ’39’ ben, of ’43’ op minder goede dagen. 

Goed geconserveerd

Er zijn mensen die het werkelijk geen moer interesseert hoe oud ze zijn of juist trots zijn op hun leeftijd. Op beide ben ik best een beetje jaloers. Ik wou dat ik en mijn leeftijd elkaar konden accepteren, maar waarschijnlijk duurt dat nog jaren. Toch mag ik helemaal niet klagen, want mijn biologische leeftijd ligt een stuk lager dan mijn kalenderleeftijd. Doordat ik nooit gerookt heb, matig alcohol drink en weinig in de zon zit, ben ik goed geconserveerd. Maar goede genen helpen natuurlijk ook een handje mee.

Veroudering

Een vrouw aan de vloedlijn die naar de horizon staart. In de blog lees je over de factoren van het verouderingsprocesDeze week las ik het boek Eeuwig houdbaar van Andrea B. Maier, internist en hoogleraar veroudering. Zij legt uit waarom wij mensen steeds ouder kunnen worden en welke factoren een rol spelen in het verouderingsproces. Zo blijkt er een relatie te zijn tussen hoeveel kinderen je krijgt en hoe oud je kan worden. Elk levend wezen heeft namelijk een beperkte hoeveelheid energie die je maar één keer kunt aanwenden: aan voortplanting of aan langlevendheid. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die veel nakomelingen produceren het kortst leven, terwijl mensen met weinig nageslacht een stuk langer leven. Heb je ooit zoiets gehoord?

Ooit 130 jaar

Hoe oud je wordt en in welke conditie is afhankelijk van vier factoren: het genenpakket, lichamelijk onderhoud, gebruik van het lichaam en toeval. Over de eerste en laatste heb je geen controle, maar over de rest wel. Iemand die ongezond leeft, vertoont eerder kenmerken van veroudering en kwalen dan iemand die goed voor zichzelf zorgt. De manier waarop je leeft is dus van invloed op je verwachte levensduur. Al decennia lang doen wetenschappers onderzoek naar manieren om de levensduur te verlengen. Iedere tien jaar wordt men gemiddeld twee jaar ouder. Steeds meer mensen halen de honderd jaar en het is niet ondenkbaar dat we ooit 130 kunnen worden.

You can’t help getting older, but you don’t have to get old – George Burns

Eeuwig leven

De medische ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op, waardoor ziektes steeds beter te genezen of te behandelen zijn. Maar er wordt ook hard gewerkt aan methoden om veroudering op celniveau af te remmen of zelfs terug te draaien. Momenteel vinden er laboratoriumproeven op muizen plaats met ABT263. Dit middel zorgt ervoor dat senescente cellen -dit zijn cellen die geen functie meer hebben maar het lichaam wel doen verouderen- verdwijnen. De eerste resultaten zijn veelbelovend; muizen die behandeld waren, bleken veel minder veroudering te vertonen en hun levensduur werd met 25% verlengd. Bestaat er in de toekomst dan toch zoiets als het eeuwige leven?

Leef!

moeder en dochter die stoeien op het strand. Lees in deze blog over de factoren van verouderingDe hamvraag is natuurlijk of dit wel wenselijk is? Naarmate ik ouder word, heb ik meer moeite met de gedachte dat straks alles gewoon doorgaat terwijl ik er niet meer ben. Maar hoe leuk is het leven nog als het maar voort blijf duren? Er komt dan toch eens een moment dat je er klaar mee bent, toch? Maar ik teken voor honderd jaar worden in een lijf van een gezonde vijftigjarige. Dus als ABT263 straks bij de drogist te koop is, net als multivitaminen en Omega3 capsules, dan ga ik ervoor. En ondertussen leef ik elke dag alsof het de laatste is, want je kan morgen zomaar onder de trein komen of van de trap vallen.

Eén gedachte over “Op naar de 130

 • 18 maart 2018 om 19:41
  Permalink

  Ik vond het altijd heerlijk dat ik jong kinderen heb gekregen.
  Als je jong bent zie je al die beren nog niet op de weg.
  Je lijf is nog flexibel en je kunt veel aan en niets is je te veel.
  Ik had ook het voordeel dat ik niet werkte toen de kinderen nog jong waren.
  ik had ook al die stress nog niet die de hedendaagse moeders hebben.
  Eigenlijk had ik op wat kleine hobbels na een zorgeloos leven.
  Dat helpt zeker mee in het verouderings proces.

  Ik mag dus niet mopperen maar vind het lastig als mensen mijn leeftijd vragen.
  Altijd antwoord ik dat ik het niet zeg, maar soms stap ik in de valkuil als men vraagt hoe oud mijn dochters zijn.
  Trots zeg ik dan; 48 en 50 enja dan zie je ze denken en moet ik dus toch met de billen bloot en zeggen dat ik 71 ben.
  En dat zijn dan de momenten dat ik denk; tja dat heb je als je jong kinderen krijgt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)