Lezen of Netflixen

vrouw die aan de waterkant een boek leest. Lees in mijn blog over lezen versus Netflixen

Al van jongs af aan ben ik een boekenwurm. Als andere kinderen buiten speelden, zat ik thuis op de bank, verscholen achter een boek. Ik ging volledig op in de verhalen en vergat de wereld om me heen. Je kon een bom naast me laten ontploffen en ik had het niet door. Mijn ouders werden er wel eens gek van als ik weer eens nergens op reageerde. ’Ik hou van lezen’, zou dus een understatement zijn. Ik verslind boeken, op vakantie met gemak eentje per dag. Manlief vraagt zich soms af of ik wel echt lees of alleen maar bladzijdes omsla. Zodra ik een boek opensla bewegen mijn ogen zich gulzig over de woorden totdat het verhaal is afgelopen of ze van vermoeidheid dichtvallen. 

Reading is dreaming with your eyes open

Gulle minnaar

Lezen is dus mijn grote liefde waar ik al tientallen jaren trouw aan ben geweest. Maar sinds een jaar of drie ga ik vreemd. Er is een verleidelijke minnaar mijn leven binnengedrongen, luisterend naar de naam Netflix. Hij boeit me met spannende, ontroerende en grappige verhalen. Hij verveelt nooit want hij komt steeds weer met iets nieuws. Hij is er als ik hem nodig heb; als ik moe of gestrest ben, als ik mijn zinnen wil verzetten of vermaakt wil worden. Hij bemint me thuis op bank, onderweg in de trein, op een eenzame hotelkamer of ’s avonds in bed. Netflix is een gulle minaar, maar gevaarlijk verslavend. In het begin liet ik hem zo nu en dan toe in mijn leven, maar nu is hij bijna dagelijks aanwezig, ten koste van mijn andere geliefden. Herkenbaar?

Binge-watching

vrouw die op haar smartphone naar een serie kijkt. Lees meer over binge-watching in mijn blog‘Binge-watching’, oftewel het kijken van meerdere afleveringen van een serie achter elkaar, bestaat al langer dan vandaag. Maar door de komst van on-demand videodiensten zoals Netflix, NLZiet en Videoland, is dit fenomeen steeds populairder geworden. Netflix maakt het ook wel heel aanlokkelijk, want na elke aflevering start na een paar seconden automatisch de volgende. Door een heel seizoen in één keer te plaatsen wordt dit nog eens extra gestimuleerd. Maar de serie moet natuurlijk wel goed en pakkend zijn en helaas zijn dat er vele. Een paar van mijn favorieten deel ik graag met jullie.

Verslavende series

Velvet: een romantische intrige dat zich afspeelt rondom poster van de Netflix serie Velvet. Lees meer in mijn blog over binge-watchingeen modewarenhuis in Madrid. De rode draad is de liefde tussen Roberto, directeur van Velvet, en Ana, die er als naaister werkt. Geen diepzinnig verhaal, maar door de mooie acteurs, prachtige kostuums en een vijftiger jaren setting heerlijk om bij weg te zwijmelen.

Bonusfamiljen: super grappige en herkenbare dramedy van Zweedse makelij. Het verhaal gaat over Lisa en Patri, die samen met hun kinderen en hun exen een samengesteld gezin op de rit proberen te houden. Dit gaat gepaard met een hoop emotionele uitbarstingen en ingewikkelde logistiek.

Acquitted: Noorse misdaadserie over een onopgeloste moord in een dorpje tussen de fjorden. Aksel Borgen is op zijn achttiende vrijgesproken van de moord op zijn vriendin Karine. Twintig jaar later is hij een succesvol zakenman in Azië, maar keert hij terug naar zijn geboortedorp om een noodlijdend energiebedrijf te redden van een faillissement. Dan blijkt dat de mensen hem nog steeds verdenken en doet hij er alles aan om zijn onschuld te bewijzen. Spannend en lekker om naar te kijken, dankzij de hoofdrolspeler.

filmposter van de Netflix serie Peaky Blinders. Lees meer over binge-watching in mijn blogPeaky Blinders: het wel en wee van een gangsterfamilie in Birmingham, kort na de eerste wereldoorlog. Een rauwe serie met een geweldig script en geloofwaardige acteurs. Ik ben op aandringen van mijn man gaan kijken en nu helemaal in de ban van deze serie. Niet in de laatste plaats vanwege de hypnotiserende ogen van bendeleider, Thomas Shelby.

Lees of ik schiet

Hoe verleidelijk ook, de vraag is of het gezond is om zoveel te Netflixen. Onderzoekers van de Universiteit van Texas concluderen dat binge-watching leidt tot depressie en eenzaamheid. Daarnaast schijnt het de kans op een slechte nachtrust te vergroten, om nog maar niet te spreken over de impact die het op je seksleven heeft. Redenen genoeg dus om weer wat vaker een boek te lezen. Daarvan is bewezen dat het je hersens vitaal houdt en je fantasie prikkelt. Lees of ik schiet! Ik beloof jullie plechtig dat ik dat ook zal doen, maar eerst moet ik seizoen 3 en 4 van Peaky Blinders afkijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)