Lekker in Haarlem

gedekte tafel met Bon Appetit kaartje. In deze blogpost vind je restauranttips in Haarlem

Deze week realiseerde ik me opeens dat ik alweer bijna zeventien jaar in Haarlem woon. Ik heb er nooit ook maar een seconde spijt van gehad dat ik vanuit Amsterdam hier naartoe ben verhuisd. Want Haarlem heeft alles wat mijn hartje begeert. Op vijf minuten rijafstand het strand en de duinen, op vijf minuten fietsen de binnenstad met al zijn leuke winkels, cafe’s en restaurantjes. Vooral dat laatste is heel belangrijk voor een smulpaap zoals ik. Minstens één keer per week ga ik uit eten en Haarlem biedt gelukkig keuze genoeg. Van eetcafe tot sterrenrestaurant, van sushi bar tot kip rotisserie. Voor wie Haarlem nog culinair moet ontdekken, geef ik graag een paar goede suggesties.

Samen delen

To Amuse is een zeer betaalbaar toprestaurant. Het is gevestigd in een monumentaal pand met grote glas-in-lood ramen. Van binnen heeft het de allure van een Parijse brasserie. Op de kaart staan allerlei kleine gerechten die je samen kunt delen, maar dat hoeft natuurlijk niet. kleurrijk en culinair gerecht van tonijn met groente en gefrituurde gamba's. In deze blogpost vind je restauranttips in HaarlemZo is de papadum met gemarineerde tonijn gewoonweg te lekker om er zelfs maar een hapje van af te staan. De kaasfondue van Vacherin Mont d’Or daarentegen is uitermate geschikt om samen van te snoepen. Mijn dochter en ik zijn er dol op. Favoriet zijn ook de boneless spareribs met pompoenpuree en huisgemaakte BBQ saus. Dat is smullen zonder vette vingers. Meestal delen wij met z’n tweetjes drie gerechtjes voordat we overgaan op het hoofdgerecht. Je hebt keuze uit twaalf ‘dinner moments’ die net iets kleiner zijn dan een normaal hoofdgerecht, maar je hebt er genoeg aan als je ook een voorgerecht en een dessert neemt. De gebakken tong is echt een aanrader, heel verfijnd en origineel geserveerd. Wil je liever iets vegetarisch, kies dan voor de romige pasta met portobello, bosui en parmezaan. Door de intense paddenstoelensmaak is dit gerecht ‘to die for’. Ik ben al jaren fan van dit restaurant (en de kookstijl van Michel Lambermon) en nog nooit teleurgesteld. Als je van plan bent dit restaurant uit te proberen, reserveer dan een tafel vlakbij de open keuken.

To Amuse, Zijlstraat 56-58

Top Indo

De beste Indonees van Haarlem is zonder twijfel De Lachende Javaan. Dit authentieke restaurant bestaat ruim dertig jaar en zit altijd vol. Er is een grote zaal aan de rechterkant en een kleine eetruimte aan de linkerkant, die ik persoonlijk het gezelligst vind. Helemaal in de zomer als ze de terrasdeuren open zetten, zit je daar heerlijk. De gerechten zijn allemaal heerlijk van smaak en niet vet. Naast klassiekers als Rendang Daging, Gado Gado en Saté Ajam, serveren ze verrassende visgerechten. Bijvoorbeeld kabeljauwfilet gebakken in sambalsaus of makreel in pittige bumbu in bananenblad uit de oven. Zelf kan ik nooit kiezen, dus meestal nemen we een complete rijsttafel. Er is een basis rijsttafel voor € 23,75 per persoon of een uitgebreide voor € 28,25 per persoon. Als je geen varkensvlees eet, kan je dat laten vervangen door een kip- of rundgerecht. Selamat makan!

De Lachende Javaan, Franckestraat 27

Beste Italiaan 

Doordat ik al tientallen keren vakantie heb gevierd in Italië, ben ik behoorlijk verwend als het gaat om de Italiaanse keuken.tafel met antipasti gerechten. In deze blogpost vind je restauranttips in Haarlem In Nederland barst het van de pizzeria’s maar een authentieke trattoria vind je bijna nergens. Gelukkig zit er in Haarlem wel een echte Italiaan, La Forca. Hier wordt eerlijk gekookt met verse ingrediënten en originele producten van Italiaanse bodem. Naast een vaste menukaart serveert La Forca ook dagspecialiteiten. Als je hier gaat eten moet je de antipasto La Forca bestellen. Je wordt dan verrast met vier koude en vier warme gerechtjes die stuk voor stuk verrukkelijk zijn. Wil je liever zelf iets kiezen, neem dan de burrata met gefrituurde groente in tempura deeg. Heel toegankelijk maar net even wat anders dan een salade Caprese. Als hoofdgerecht kan je kiezen uit huisgemaakte pasta’s, vlees, vis of vegetarisch. Mijn favoriet is de Parmigiana di melanzane, een vegetarisch gerecht van aubergine, mozzarella, basilicum, tomaat en kappertjes uit de oven. Hou je van gevogelte, dan is de kwartel van de grill met rode peper, olijfolie, knoflook en gemarineerde groenten een aanrader. En bij al dat lekkers schenken ze hier ook nog eens voortreffelijke wijnen.

La Forca, Franckestraat 17-19

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)