Kaarsrechte tanden

roze, gesuikerde mond met kaarsrechte tanden. Lees meer over de acceptatie van het imperfecte uiterlijk in mijn blog

Ik heb iets met tanden. Het eerste waar ik op let bij een ontmoeting, is iemands gebit. Staat het recht, zijn de tanden mooi lang en wit? Het verbaast me soms als ik zie dat gesoigneerde mensen met gemanicuurde nagels en perfecte make-up, scheve of grauwe tanden hebben. Voor mij klopt er dan iets niet. Maar waarschijnlijk heeft niet iedereen die fascinatie voor een perfect gebit als ik. Een halfjaar geleden schreef ik over mijn wens om kaarsrechte tanden te hebben en het besluit om een beugel te nemen. Een ondoorzichtige beugel, welteverstaan, want van die lelijke, ijzeren slotjes op mijn tanden griezelde ik natuurlijk.

Rare bekken

Afgelopen vrijdag mocht mijn ‘aligner’ er eindelijk uit. Het leek zo ideaal, een ondoorzichtige beugel die in ‘no time’ je tanden recht zou zetten. Maar het viel me behoorlijk tegen. Het ding veroorzaakte wondjes in mijn mond, ik ging ervan slissen en had continu een zuigreflex wat een enorme dorst veroorzaakte. Ik scheen ook hele rare bekken te trekken waardoor ik gelijkenissen met een paard vertoonde, volgens mijn man. Onzichtbaar maar toch duidelijk merkbaar was mijn beugel dus. Toen de eindstreep in zicht kwam, begon ik de dagen af te tellen dat ik van het pestding verlost zou zijn. Maar bij de een na laatste controle bleek dat er iets niet goed was gegaan; mijn aligner zat te los waardoor de boel weer schever was geworden. Lang verhaal kort: er moest een nieuw bitje gemaakt worden die ik nog minimaal zes weken moest dragen. Aarghhh!

Perhaps it is our imperfections that make us so perfect for one another – Jane Austen

Acceptatie

Maar het is niet voor niets geweest. Sinds twee dagen loop ik rond met rechte boven tanden. Ben ik tevreden? Ja. Is het perfect? Nee. Aan de linkerkant zie ik nog een kiertje tussen de tanden en ik zou ze liever wat witter willen. Misschien een keertje laten bleken? Nee! Ophouden nu! Het wordt tijd dat ik blij ben met hoe ik eruit zie en accepteer dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn. Wat is dat toch met ons vrouwen? Om me heen hoor ik ze ook allemaal klagen over hun spataderen, te dikke bovenarmen, te smalle bovenlip, cellulitis benen en overhangende oogleden. Mannen hoor ik er bijna nooit over, die maken zich alleen zorgen over hun kaalheid of erectiestoornissen. Wij vrouwen zijn veel te kritisch over ons uiterlijk, dat is algemeen bekend. Toch zou je denken dat naarmate je ouder en wijzer wordt, er meer acceptatie komt. Niet dus! Althans niet bij mij. 

Pigmentvlekken

Vrouw met tandpasta lach. Lees meer in mijn blog over acceptatie van het imperfecte uiterlijkIk heb moeite met de zichtbare veroudering van mijn lijf. Zo baal ik van de lelijke pigmentvlekken die ik de laatste jaren op mijn beide armen heb gekregen. Na uitvoerig onderzoek in het AMC is mij verteld dat het een vrij zeldzame pigmentaandoening is die niet te behandelen is. De vlekken gaan nooit meer weg en kunnen ook niet weg gelaserd worden. Het was even slikken maar toen ik in de wachtkamer een jonge vrouw met enorme wijnvlekken in haar gezicht zag, wist ik dat ik me niet moest aanstellen. Imperfectie zit voornamelijk in je eigen hoofd, niet in de perceptie van anderen. We kijken in de spiegel en vergelijken ons met de geretoucheerde foto’s in de Elle of op Instagram. Daar word je onzeker en ongelukkig van. Nu ik weer elke dag met de trein en tram reis, kan ik urenlang naar echte mensen kijken met al hun onvolkomenheden, en daar knap ik ontzettend van op. De wereld is niet perfect, dus ik hoef dat ook niet te zijn. Zolang je gebit maar mooi is, dat dan weer wel.

Eén gedachte over “Kaarsrechte tanden

  • 9 april 2020 om 09:47
    Permalink

    Ik vond het ook altijd belangrijk om een mooi en recht gebit te hebben. Op latere leeftijd heb ik ook besloten om een beugel te nemen omdat mijn scheve voortand mij stoorde. Nu mijn gebit er mooi uitziet voel ik me een stuk zelfverzekerder. Toch merk ik ook dat er altijd wel andere dingen zijn die ik aan mijzelf zou willen veranderen. Ik denk ook dat iedereen dat wel heeft.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)