Hoezo midlife crisis?

Midlife crisis, menopauze, penopauze, de overgang. Woorden waar de negativiteit van af druipt. Lange tijd was het niet relevant voor mij, maar nu ik de vijftig nader kan ik er niet meer omheen. Overal klinken geluiden van vriendinnen die in de overgang zitten, 45-plussers die moeilijk een nieuwe baan kunnen vinden en mannen die opeens zonodig een motor moeten kopen (of zoals bij mijn man, een racefiets om in Thailand mee te gaan toeren). Bestaat de midlife crisis überhaupt wel? En wat is er mis met de middelbare leeftijd, behalve dan dat de boel hier en daar begint te (ver)zakken?

Mythe of werkelijkheid?

Volgens recent onderzoek onder 1,3 miljoen mensen over heel de wereld bestaat de midlife crisis wel degelijk. Zowel bij vrouwen als mannen daalt het geluksniveau in hun dertiger jaren en stijgt dat pas weer als ze in de vijftig zijn. Herkenbaar? Sommige psychologen beweren echter dat de midlife crisis een mythe is en de gemoedstoestand aan persoonlijke omstandigheden moet worden toegeschreven. Professor in de psychologie, Carlo Strenger, vindt dat er niet meer gesproken moet worden over de midlife crisis, maar over de midlife transition – de overgangsfase.

Er is geen betere periode om jezelf te ontwikkelen en te groeien dan de middelbare leeftijd – Carlo Strenger

Weg met al die negativiteit dus. Als je de zaken nuchter bekijkt is de midlife fase helemaal zo slecht nog niet. Voor de sceptici onder ons zet ik de voordelen op een rij:

Meer geld

We hebben -over het algemeen- meer geld tot onze beschikking dan toen we twintig waren. Jarenlang buffelen en verwoed sparen (want we zijn tenslotte Nederlanders), hebben ertoe geleid dat we ons veel leuks en luxe kunnen veroorloven. Bovendien gaat ons besteedbare inkomen niet meer op aan starters flauwekul zoals een 36-delig servies, pannenset of stoomstrijkijzer. En ook niet aan een grasmaaier of hogedrukreiniger, want we hebben alles al, soms zelfs in meervoud. De volgestouwde kringloopwinkels zijn er het bewijs van.

Meer (vrije)tijd

Midlifers werken minder dankzij ‘ouwelullendagen’, parttime banen, sabbaticals of, zoals in mijn geval, een flexibel ZZP-bestaan. Daarnaast slurpt het gezinsleven minder tijd op, omdat de meeste van ons uit de kleine kinderen zijn. De stress van het brengen en halen van school, crèche of BSO ligt achter ons, evenals de verplichte taxiritjes naar sportwedstrijden, partijtjes en schooluitjes. Oké, opgroeiende pubers en volwassen kinderen vragen ook de nodige aandacht, maar je wordt tenminste niet meer uit een vergadering of yogales getrokken omdat je kind diarree heeft.

Minder moeten

Misschien wel het grootste voordeel van de midlife fase: we moeten niks meer. Niet meer studeren, niet meer carrière maken, niet meer trouwen of kinderen krijgen. Die fases hebben we allemaal gehad, behalve als je besluit om een twintig jaar jongere vriend(in) te nemen. Dan begint alles van voren af aan, niet doen dus! Onze sociale verplichtingen worden ook minder. We moeten niet meer zonodig alle feestjes aflopen, bardiensten draaien op de hockeyclub of kerststukjes maken op school. De angst om iets te missen of er niet bij te horen is gelukkig voorbij.

Meer balans

Klinkt misschien suf, maar het valt niet te ontkennen. Hoe ouder we worden, des te meer balans er in ons leven komt (natuurrampen, oorlogen en persoonlijke tragedies even buiten beschouwing latend). We weten precies wat we wel en vooral wat we niet willen. Keuzes maken wordt daardoor gemakkelijker, ook al zijn het misschien niet altijd te juiste. We hebben geleerd van onze fouten en laten ons niet meer zo snel uit het lood slaan. Niet iedereen zal het met me eens zijn. Een kennis (ik noem geen naam) voelt zich ‘een emotioneel losgeslagen projectiel’ sinds ze in de overgang zit. Toch denk ik dat we nu steviger in onze schoenen staan dan pak ’m beet vijfentwintig jaar geleden toen we nog op zoek waren naar onze identiteit en onze doelen in het leven.

Meer genieten

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen in de tijd dat ik nog een workaholic was. ‘Je hebt het toch goed voor elkaar met een dik salaris en een auto van de zaak? Probeer wat meer te genieten van je leven.’ Ze had natuurlijk gelijk en enige tijd later besloot ik om vier dagen per week te werken. Maar genoot ik ook van mijn extra vrije dag? Niet echt. Ik was vooral bezig met het plannen en afwerken van mijn wensenlijstje. Inmiddels versta ik wel de kunst van het genieten, leven in het nu. Hoe fijn is het om met je ogen dicht op het strand te staan en de ruisende golven te horen, de zilte zeelucht te ruiken of een zacht briesje langs je gezicht te voelen. Ken je dat gevoel? Als je bewuster van het moment geniet, zie je opeens hoe mooi en bijzonder de dingen om je heen zijn. Ik hoef niet helemaal Down Under te gaan om het paradijs te ontdekken, alhoewel Australië nog steeds op mijn bucket list staat.

Fuck the midlife crisis

Leuk, deze peptalk, maar waar wil ik nu heen met mijn verhaal? De waarheid is dat ik mijn hele leven al moeite heb met ouder worden. Dus vijftig worden -ik laat graag even in het midden wanneer dat zal zijn- is iets waar ik behoorlijk tegenop zie. Ooit zei iemand tegen mij dat je je angst niet uit de weg moet gaan, maar jezelf er juist mee moet confronteren. Zoiets als een vogelspin over je hand laten lopen als je lijdt aan arachnofobie of bovenin een hijskraan zitten als je hoogtevrees hebt. Dus dat is wat ik ga doen; ik loop niet weg voor het ouder worden, ik omarm het. Fuck the midlife crisis! Het wordt alleen maar leuker in de tweede helft van je leven. Vandaar de naam ‘midlife joy’, want ik ben vastbesloten om in mijn blog vooral de leuke aspecten van deze levensfase te belichten. Laat Sara maar komen, mijn deur staat wagenwijd open.

 

Eén gedachte over “Hoezo midlife crisis?

 • 12 november 2017 om 00:52
  Permalink

  Ik weet dat je moeite hebt met het 50 worden,maar het is zo goed dat je de positieve aspecten ziet die deze leeftijd met zich mee brengt.
  Tja en wat is 50 als je eruit ziet als 40, je dertig voelt en heel soms nog zo naïef kunt zijn als een 20tiger.
  Ja boven de 70 zijn dat is pas iets om je zorgen over te maken…..alhoewel dat valt eigelijk ook best mee.
  Succes met je blog.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)