Hoezo hondenleven?

hond die op z'n rug ligt met een tennisbal in z'n bek. Lees meer over het leven van honden in mijn nieuwe blog

Ik ben dolblij met mijn hond. In juni is het alweer vier jaar geleden dat Charly in ons gezin kwam. Het was absoluut niet mijn idee om een hond te nemen, integendeel. Ik zag het als een inbreuk op mijn vrijheid en heb het in eerste instantie proberen tegen te houden. Maar er was geen ontkomen aan. Mijn dochter had een uiterst slimme lobbycampagne voorbereid en als eerste haar vader -die nota bene bang is voor honden- over de streep getrokken. Daarna was het maandenlang een twee-tegen-één-gevecht en uiteindelijk ben ik gezwicht. Gelukkig maar. Ik zou me geen leven zonder Charly meer kunnen voorstellen. Dat beest maakt me gelukkig en volgens mij is dat wederzijds.

A dog is the only thing on earth that loves you more than he loves himself – Josh Billings

In de watten

Charly wordt namelijk aan alle kanten in de watten gelegd. Ze wordt gedoucht, gekamd, geaaid en geknuffeld. Als ze jeuk heeft, krab ik haar op haar rug en achter haar oren. Als ze wil spelen, gaan we voetballen op straat of naar het weiland waar ze kan ravotten met andere honden. Ze mag op de nieuwe bank liggen en ’s nachts tussen ons in slapen, aan het voeteneind weliswaar. We maken lange wandelingen op het strand en pakken na afloop altijd een terrasje bij San Blas. Daar neem ik een latte macchiato en zij weet dat ze de helft van mijn koekje krijgt. Soms heb ik geen tijd en wil ik na de wandeling gelijk naar huis, maar dat vindt zij geen goed idee. Demonstratief blijft ze zitten voor de ingang van het terras tot ik haar kom halen.

Een hondenleven

hond die in schommelstoel ligt. Lees meer over het leven van honden in mijn nieuwe blog.Nee, van een hondenleven is geen sprake voor Charly. Klaarblijkelijk hadden trouwe viervoeters in vroegere eeuwen het veel slechter getroffen. De meeste uitdrukkingen en gezegdes met ‘hond’ hebben een negatieve betekenis. Hondenleven, hondsmoe, hondenweer, zo ziek als een hond, hij behandelt mij als een hond, de hond in de pot vinden en ik ben de gebeten hond. Dat zegt wel iets over de status die honden toen hadden. Tot 1900 werden honden voornamelijk gebruikt als werkhond om te jagen, het erf te bewaken of de kar van de schillenboer te trekken. Gelukkig is dat in de Westerse wereld allang verleden tijd en is de hond voornamelijk een gezelschapsdier. Maar in andere culturen wordt de hond nog steeds gezien als onrein, gevaarlijk en onbetrouwbaar.

Steeds meer mens

Sommige mensen zijn het andere uitersten; zij behandelen hun huisdier als prinsen of prinsessen. Ze stylen hun schatjes met diamanten halsbanden of Burberry truitjes. Ze gaan ermee naar de hondenpsychiater, beautysalon of de plastisch chirurg. Zo gaf Kim Kardashian haar gecastreerde hond een paar ‘bal-implantaten’ om hem zijn mannelijkheid terug te geven. Nee, het is geen grap! Trends laten zien dat de hond steeds meer mens wordt. Zo is Doggy Dating in het leven geroepen, de hondenvariant van Tinder. Er worden hondenhuwelijken gesloten, er zijn hondenrestaurants, hondenhotels en inmiddels ook vliegtuigmaatschappijen die zich specialiseren in het vervoer van mensen met hun hond.

Mijn kind

We lachen erom en vinden het misschien bespottelijk, maar wees eens eerlijk: hoe ga je zelf om met je hond? Ik praat met Charly alsof het mijn kind is en houd met alles rekening met haar. Deze zomer mag ze mee op vakantie naar de Cote d’Azur. En vorige week had ze zelfs een professionele fotoshoot in de studio. Oké, het was een verjaardagscadeau van mijn vriendinnen maar toch. Twee uur lang werden we samen gefotografeerd door Kees Rijken, die bekend is vanwege zijn serie Reclamedieren. Kaarsrecht zat ze op mijn schoot in de lens te staren, nadat ik haar gepaaid had met een paar hondensnoepjes. Maar het resultaat mag er zijn: we kunnen zo samen in de Vogue of Elle.

2 gedachten over “Hoezo hondenleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)