Genieten in het kwadraat

moeder en dochter genieten van de zonsondergang. In mijn blog lees je over de kunst van bewust genieten.

Het zit in onze natuur om te klagen, of het nou over het weer is, de files, hondenpoep op straat of de onbetrouwbaarheid van het openbaar vervoer. Er is altijd wel iets waar we ons aan ergeren en meestal laten we dat meteen blijken aan de buitenwereld. Sociale media hebben het namelijk heel gemakkelijk gemaakt om onze ongenoegens wereldkundig te maken. Toch hebben de meeste van ons weinig te klagen, omdat we over het algemeen best gelukkig zijn. Volgens het CBS, zijn negen van de tien Nederlanders gelukkig. Maar kennelijk is het mens eigen om vooral te kijken naar wat er niet is, in plaats van te waarderen wat er wel is. Pas als er ernstige gebeurtenissen plaatsvinden in ons leven, kunnen we relativeren. Dan pas zien we wat echt belangrijk is.

Be thankful for today, because in one moment your entire life can change

Overleven

Ik spreek uit ervaring, want het noodlot trof ons gezin tien jaar geleden. Mijn leven was in elk opzicht geslaagd; een succesvolle carrière, gelukkig in de liefde, een mooi huis vlakbij het strand, een heerlijke dochter en een hechte familie- en vriendenkring. Ik was bevoorrecht en realiseerde me dat ook. Toch was ik vooral bezig met het streven naar nog meer, beter, uitdagender of gewoon iets anders in de toekomst. Ik was continu aan het plannen voor morgen in plaats van te genieten van het nu. En toen kreeg mijn dochter leukemie en stortte ons leven volledig in. Geluk werd wanhoop, leven werd overleven. Alles wat zo vanzelfsprekend had geleken, werd op dat moment mijn grootste wens.

Pasgeboren eendjes

Gelukkig is deze wens uitgekomen: mijn dappere Juul overleefde Een moedereend met haar jonkies in het kroost. In mijn blog lees je over de kunst van bewust genietenhaar vreselijke ziekte en na drie zware jaren, werden we weer een normaal gezin. Een gezin met dagelijkse beslommeringen, een leven waarin alles gewoon z’n gangetje gaat. Ik beschouw dat als een zegen. Door wat we hebben meegemaakt, sta ik nu anders in het leven. De wereld om me heen is mooier, de leuke dingen beleef ik intenser alsof er een vergrootglas op ligt. Ik noem het ‘genieten in het kwadraat’. Het lijkt wel of mijn zintuigen gevoeliger zijn geworden. Ik kan heel blij worden van pasgeboren eendjes die achter hun moeder aan zwemmen of als de blauwe regen in mijn tuin weer in volle bloei staat.

Vlak voor je neus

Het geluk zit in vele kleine dingen, die vlak voor onze neus liggen. Maar als je alleen maar naar de horizon kijkt, neem je ze niet waar. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van reizen en wil nog veel van de wereld zien. Maar ik heb ook ontdekt dat er zoveel moois in de buurt is. Tijdens mijn dagelijkse blokje om met de hond viel me opeens op hoe mooi het slootje om de hoek eigenlijk is. En hoe de aanblik verandert tijdens alle jaargetijden. Het Bloemendaalse strand is net zo bijzonder als de vele stranden die ik in het buitenland heb bezocht. Vooral ’s morgens ligt het er prachtig verlaten bij en dan geniet ik van het geluid van de ruisende golven. Het is de plek waar ik negatieve gedachten achterlaat en positieve energie naar binnen voel stromen. Het is gratis en dichtbij.

Bewust genieten

Lachende vrouw die poseert op een brug. In mijn blog lees je over de kunst van bewust genietenIk geniet niet alleen van de natuur maar bijvoorbeeld ook van de dagelijkse rituelen. Mijn ontbijtje van vers fruit, Griekse yoghurt en notenmuesli. De latte macchiato die mijn dochter en ik samen drinken als ze uit school komt. De uitbundige begroeting van mijn hond Charly na een lange werkdag. De geur van Indiase curry die mijn man zo lekker kan klaarmaken. Het gestolen kusje op mijn dochters wang als ze ligt te slapen (want knuffelen met haar moeder doet ze momenteel niet zo graag meer). Als je deze gewone dingen met aandacht ervaart, worden ze heel bijzonder en geven ze je een geluksgevoel. Bewust genieten gaat niet altijd vanzelf, soms moet ik mezelf er even aan herinneren om niet in mijn oude gedrag te vervallen. Dan denk ik terug aan de donkere periode in mijn leven en realiseer me dat het leven onvoorspelbaar en grillig is. Nu is het enige wat telt en wat je met beide handen moet vastgrijpen. Of er een morgen of later komt, weet niemand.

2 gedachten over “Genieten in het kwadraat

 • 10 juni 2018 om 16:41
  Permalink

  Het is nooit te laat om te genieten van de mooie dingen om je heen. De duinen, strand en zee zijn nergens zo mooi en schoon als in ons landje. Plastic soep is er nauwelijks en wat er is wordt dagelijks opgeruimd. Vandaag nog met Sam een gesprekje gehad over hoe frisgroen en schoon het grasland is achter de Hondsbossche zeewering. Molentjes in de verte, vogels op hun broedplaatsen en schaapjes in de wei en verder eindeloos gras en moerasland met heldere slootjes en houten hekjes. Kijk daarom heb ik minder zin in reizen gekregen. Het ware geluk ligt ook achter de stoep van je eigen voordeur. Gr.Ger.

  Beantwoorden
  • 26 juni 2018 om 17:33
   Permalink

   Hi Ger,
   Bedankt voor je reactie op mijn blog. Je hebt helemaal gelijk dat Nederland heel veel moois te bieden heeft. Het is wonderlijk hoe we soms alleen maar verlangen naar verre oorden, terwijl er dichtbij ook veel te ontdekken valt. Het een sluit het ander natuurlijk niet uit, dus thuis geniet ik van het moois om me heen en daarnaast plan ik een paar reisjes per jaar om mijn horizon te verbreden.
   Lieve groet, Jolanda

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)