Geen last van herfstblues

Wandelaar met hond in het bos tijdens de herfst. Lees tips over hoe je de herfstblues kunt vermijden.

De ‘R’ zit alweer een tijdje in de maand maar de afgelopen dagen hebben we kunnen genieten van een fantastische nazomer. Zaterdag was het met 25 graden de warmste oktoberdag die ooit gemeten is in De Bilt. Maar de herfst is onafwendbaar: de dagen worden korter, de bomen kaler en de temperaturen lager. Voor mij is dat geen probleem, want ik hou van de seizoenen in ons land. Ik geniet van de herfst met zijn kleurenpracht en geuren van mos en dode bladeren. Maar ik ken genoeg mensen die dit jaargetijde haten en last hebben van de zogenaamde herfstblues. Ze voelen zich somber en futloos en kunnen niet wachten tot het voorjaar zich weer aandient. Daarom geef ik een paar tips om de najaarsdip tegen te gaan.

Tussen de oren

Je kunt fysiek en mentaal last hebben van de herfst. In het eerste geval wordt je dip veroorzaakt door gebrek aan zonlicht. Dit kan je oplossen door zoveel mogelijk (tussen de buien door) naar buiten te gaan of voldoende vitamine D te slikken. Zit het probleem meer tussen je oren, dan zijn er drie manieren om de herfstblues tegen te gaan: 

  1. De herfst ontvluchten
  2. De herfst ontkennen
  3. De herfst omarmen

De eerste optie is de makkelijkste maar ook de duurste. Je huurt een huis in een Zuid-Europees land waar je van november tot en met februari gaat overwinteren. Aangezien deze oplossing vooral is weggelegd voor welgestelde pensionada’s, ga ik hier niet dieper op in.

And all at once summer collapsed into fall – Oscar Wilde

Houd je zintuigen voor de gek

De tweede optie is niet duur, maar vergt wel wat fantasie en inspanning. Je houdt namelijk je zintuigen voor de gek door ze zomerprikkels te geven. Zet je huis vol met geurstokjes die een zomergeur verspreiden. Citroen, vijg, rozen, jasmijn en patchouli zijn geuren die we met de zomer associeren. Schilder de muren van je huis in een zachtgele tint want de kleur geel heeft een opbeurend effect. Te omslachtig? Je kan ook je interieur opfleuren met vrolijke kussens, kaarsen en bloemen. Het oor wil natuurlijk ook wat, dus maak een playlist van je favoriete zomerhits. Terwijl het buiten stormt, lig jij met een koptelefoon op de bank en denk je terug aan zwoele zomeravonden. Laat de Allerhande met recepten voor stoofpotjes en stampotten links liggen. Maak liever citroenrisotto met gegrilde zeebaars. Veel zomerse ingrediënten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, dus wat houdt je tegen? En om de zomer ook te kunnen voelen heeft Philips mooie lichttherapie producten ontwikkeld. Hiermee simuleer je je eigen zonsopgang in je slaapkamer. Het geeft je energie en is beter voor je huid dan de zonnebank.

Omarm de herfst

Een andere tactiek is om geen weerstand te bieden aan de herfst, maar haar juist te omarmen. Voor de hardcore haters is dit een lastige, zo niet onmogelijke opgave. Maar probeer eens het kind in jezelf terug te halen, toen je de herfst prachtig herfstlandschap met bomen die weerkaatst worden in het water. Lees in deze blog hoe je de herfstblues kunt vermijden.best leuk vond. Maak een boswandeling en schop eens lekker door de opgehoopte bladeren. Ik doe dit altijd als ik met mijn hond ben, zodat ze naar de bladeren kan happen. Koop een paar knappe regenlaarzen en stamp door de plassen na een fikse bui. Klinkt idioot, maar je wordt er echt vrolijk van. Hoe dan ook, ga naar buiten, want frisse lucht en daglicht zorgen ervoor dat je energie krijgt. Waai lekker uit op het strand en trakteer jezelf na afloop op warme choco met appeltaart. Of kruip in je onesie op de bank en kijk naar je favoriete Netflix serie terwijl het buiten pijpenstelen regent. Heerlijk toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)