De twee gezichten van Zakynthos

Op Koningsdag vloog ik naar het paradijselijke Zakynthos, althans zo werd het mij voorgespiegeld door TUI. Ze hadden er zelfs een reis special aan gewijd in de LINDA met aanlokkelijke foto’s en dromerige teksten. Kreten als ’Puur en onbedorven’ en ‘Turquoise baaien om bij weg te dromen’ klonken mij als muziek in de oren. Maar de belofte ‘Met een beetje geluk spot je hier de Caretta Caretta schildpad terwijl je dobbert op je luchtbedje’ trok mij over de streep om de reis te boeken. De werkelijkheid was een beetje anders.

Take only memories. Leave only footprints

Veelbelovend Zakynthos

Al jarenlang is het traditie dat ik samen met mijn moeder en dochter tijdens de meivakantie een weekje naar de zon ga. Lekker luieren aan het zwembad, boeken lezen, strandwandelingen maken, winkelen en een potje kaarten. Griekenland is onze favoriete bestemming, want de zon schijnt er bijna altijd en het is ook nog eens heel betaalbaar. De afgelopen jaren hebben we Kos, Rhodos en Kreta verkend en dit jaar was het de beurt aan Zakynthos. Het uitzicht vanuit het vliegtuig vlak voor de landing was veelbelovend. Een groen, lang gerekt eiland omzoomd door blauwe wateren.

Gegarandeerd genieten

Maar vanaf het moment dat we in de bus zaten op weg naar ons hotel, sloeg de twijfel toe. Overal langs de weg lagen grotedesign hotel met zwembad. Lees meer over Zakynthos in mijn blog bergen afval, terwijl onze vrolijke TUI-gids superlatieven te kort kwam om het eiland te promoten. We zouden gegarandeerd gaan genieten van Zakynthos, beloofde hij. Straks als we in de buurt van Laganas zijn, zal het wel goed komen, dacht ik. Maar veel beter werd het niet, met uitzondering van ons resort. Het gloednieuwe Cavo Vezal bleek bij aankomst een prachtig ontworpen boutiquehotel met vriendelijk personeel en een goede service. Een oase temidden van een  troosteloze omgeving.

Lelijkste strand

Nadat we de eerste uren na aankomst aan het zwembad hadden gelegen, wilden we ’s middags het strand gaan verkennen dat slechts 200 meter van ons verwijderd lag. Met mijn fotocameraverwaarloosd strand met het bordje 'awarded beach'. Lees meer over Zakynthos in mijn blog in de aanslag liepen we naar het blauw dat voor ons lag te schitteren in de zon. In gedachte zag ik de vissen zwemmen door het kristalheldere water en de schildpadden kruipen over het zand. Wat we aantroffen was een vervallen badplaats met afgebladderde strandtenten, schrootafval en zand dat de kleur van nat cement had. Ik kon mijn ogen niet geloven, dit was het lelijkste strand dat ik in mijn leven had gezien. Ooit was deze plek misschien ‘puur en onbedorven’ geweest, maar nu was het door het massatoerisme verziekt en in deplorabele toestand achtergelaten.

Mooie plekken

vrouw staand onder een parasol met op de achtergrond de azuurblauwe zee. Lees meer over Zakynthos in mijn blogToen ik de volgende dag mijn beklag deed bij de touroperator, was het antwoord dat het seizoen nog niet begonnen was en de lokale bevolking nog druk bezig was met alles op te knappen. Parelwitte stranden en schildpadden waren hier niet te vinden. Voor het ontdekken van de mooie plekken op het eiland kon ik maar beter een auto huren of een excursie boeken. We kozen voor een boottrip naar Navagio beach en de blauwe grotten, die jammergenoeg op het laatste moment werd geannuleerd vanwege de harde wind. Uiteindelijk hebben we dus maar weinig van de mooie kant van Zakynthos gezien, behalve het idyllische Cameo eiland. Een klein privé paradijs dat je per houten loopbrug kunt bereiken en populair is als trouwlocatie. Hier ervoer ik even het gevoel dat TUI mij beloofd had.

4 gedachten over “De twee gezichten van Zakynthos

 • 14 mei 2018 om 10:29
  Permalink

  Een verkeerde reisbestemming dus, dat lees ik niet vaak. Wat ik mij afvraag is of er werkelijk alleen te klagen viel, of dat je de leuke weetjes hebt weggelaten? Ik ben met veel reisorganisatie mee geweest en heb slechts eenmaal meegemaakt dat de hotelkamers vergrendeld werden door geen betaling van het failliete reisagentschap.

  Beantwoorden
  • 14 mei 2018 om 17:58
   Permalink

   Hallo Nico, dank voor je reactie. Volgens mij eindig ik mijn blog met een positieve noot over Cameo eiland want zeker een aanrader is. Zakynthos heeft zeker ook veel moois te bieden, maar mijn kritiek was met name gericht op de misleidende informatie die TUI geeft over het strand van Laganas.

   Beantwoorden
 • 15 mei 2018 om 13:15
  Permalink

  Als je van te voren goede research had gedaan had je waarschijnlijk geweten dat je Laganas beter kunt vermijden én dat je op Zakynthos een huurauto nodig hebt. TUI heeft inderdaad misleidende info gegeven, maar met betere research had je wél kunnen genieten van dit prachtige eiland. Want dat is Zakynthos zeker (op het vuil langs sommige delen van de de weg na).

  Beantwoorden
 • 3 oktober 2018 om 20:33
  Permalink

  Zakynthos kent absoluut hele mooie delen. Maar soms is het vies. Eliza was Here heeft ook hele mooi plekken, volgens mij is daar geen woord aan gelogen. Dus mijn tip is om daar ook eens te kijken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)