Blij een freelancer te zijn

houten tafel met laptop en telefoon. Lees in mijn blog over de voor- en nadelen van freelancen

Ik kan me voorstellen dat sommige lezers van mijn blog zich afvragen of ik überhaupt wel werk. Met al die verhalen over reisjes, uit eten gaan, strandwandelingen maken en andere leuke dingen doen, wek ik misschien de indruk dat mijn leven louter uit vrije tijd bestaat. Dat is zeker niet het geval. Ik ben geen fulltime huismoeder noch vroegtijdig aan het rentenieren. Wel heb ik twaalf jaar geleden besloten dat ik geen loonslaaf meer wilde zijn. Na vijftien jaar keihard ploeteren voor een baas bij een overigens heel leuk bedrijf, ben ik freelancer geworden. En tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad. Misschien heb je het zelf ook wel eens overwogen, maar durf je de stap niet te nemen. Of twijfel je of freelancen bij je past. Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Vrijheid

Staat met stip op nummer 1, want vrijheid is het grootste goed van een freelancer. Je kan zelf Vrouw zittend op een cabrio. Lees over de voor- en nadelen van freelancenbepalen wanneer, waar en hoeveel je wilt werken, mits je financiële situatie dat natuurlijk toelaat. En het hangt ook een beetje af van de opdrachten die je aangeboden krijgt. Maar in principe ben en blijf je eigen baas en hoef je met niemand rekening te houden. Wat ik hier zo fijn aan vind is dat ik nooit meer vrije dagen tekort kom of toestemming moet vragen aan een leidinggevende wanneer ik op vakantie wil. 

Flexibiliteit

Als freelancer zit je veel minder in een vast werkpatroon. Je hoeft niet te kiezen voor full-time of part-time, op kantoor of thuis werken. De ene opdracht kan voor 20 uur per week zijn, de volgende voor 36 uur. Meestal is het ook bespreekbaar om vanuit huis te werken, zolang je maar oplevert wat is afgesproken. Hierdoor kan je je werk veel beter combineren met zorgtaken thuis, een studie of andere zaken.

Afwisseling

Werken wordt nooit saai, want elke opdracht en ieder bedrijf is weer anders. Ik vervul meestal interim functies op een marketing- of communicatieafdeling en dan heb ik steeds andere collega’s, een andere werkomgeving en andere taken en verantwoordelijkheden. Je gaat nooit op de automatische piloot omdat je steeds opnieuw uitgedaagd wordt. Als je moeite hebt met veranderingen of hecht aan een vaste werkplek, is freelancen echter niets voor jou.

Waardering

Heb je wel eens het gevoel dat je tot het meubilair behoort en niemand meer ziet wat je allemaal doet voor de zaak? Bij een freelancer is dat juist het tegenovergestelde; meestal is er een nijpend probleem binnen het bedrijf en word je met open armen ontvangen. En zonder je enorm uit te hoeven sloven, ontvang je veel waardering voor wat je doet. Iedereen is blij dat je er bent en vaak breng je een frisse blik mee, waardoor hun werk er leuker of beter op wordt.

Never get so busy making a living that you forget to make a life

Meer verdienen

Als freelancer kan je ook veel meer verdienen dan in loondienst, maar dat hangt natuurlijk wel af van hoeveel je werkt. In de regel verdien je als freelancer in een half jaar hetzelfde als iemand die een jaar in loondienst werkt. Maar let op: dit betekent niet dat je ook twee keer zoveel kunt uitgeven. Je weet namelijk nooit of je het hele jaar door werk hebt, dus zorg dat je een financiële buffer opbouwt. Fiscaal is freelancen ook aantrekkelijk want je betaalt minder belasting door de zelfstandigenaftrek.

Brede ervaring

Als freelance marketing- en communicatieadviseur werk ik steeds voor andere bedrijven. Hierdoor kan ik in een relatief kort tijdsbestek ervaring opdoen in verschillende branches en bedrijfstakken. Ik ontwikkel me zo in de breedte en ontdek sneller waar ik wel of geen affiniteit mee heb. Bovendien bouw ik een veelzijdig cv op, waarmee ik interessanter word voor recruiters.

thuiswerken. Lees over de voor- en nadelen van freelancen

 

Het lijkt nu misschien of freelancen het walhalla is, maar er kleven natuurlijk ook nadelen aan. Voordat je besluit om je vaste baan op te geven, is het belangrijk om je goed te informeren over wat het betekent en waar je tegenaan kunt kopen. Er zijn vele websites die je hierbij kunnen helpen. Vanuit mijn persoonlijke ervaring wil ik vier kanttekeningen maken:

Onzekerheid

Freelancers zijn zelfstandige ondernemers en moeten zelf hun inkomen verdienen. Nog voordat mijn opdracht afloopt, ben ik alweer druk bezig om nieuw werk binnen te halen. Soms gaat dat heel makkelijk, maar in tijden van economische recessie is dat heel lastig. Niet alleen omdat bedrijven minder geld hebben om freelancers in te huren, maar ook doordat ontslagen mensen zich als zzp’er gaan aanbieden op de markt. Als je enige kostwinner bent en ook geen flink bedrag op je spaarrekening hebt staan, kan je beter geen risico nemen om zonder werk te zitten. Vraag jezelf dus goed af of het in jouw situatie verstandig is om te freelancen.

Geen vangnet

Als je ziek wordt, krijg je geen uitkering en op je 65ste ontvang je geen pensioen. Tenminste, als je dit niet van te voren goed geregeld hebt. Het grote nadeel is dat arbeidsongeschiktheidsverzekeringen over het algemeen heel duur zijn en dat geld moet je wel eerst verdiend hebben.

Outsider

Als freelancer ben je geen personeelslid en hoor je dus nergens bij. Tijdens een opdracht heb je wel aardige collega’s om mee samen te werken, maar dit is slechts tijdelijk. En voor personeelsuitjes of -feestjes word je niet uitgenodigd.

Zelf investeren 

vrouw in hangmat. Lees in mijn blog over de voor- en nadelen van freelancenIk vind dit persoonlijk het grootste nadeel van het freelance bestaan. Toen ik nog in loondienst was, mocht ik ieder jaar een dure cursus volgen en diverse seminars bijwonen om mij verder te ontwikkelen. Nu moet ik dat zelf betalen en dan schiet het er al snel bij in. Een beetje cursus kost duizenden euro’s en behoorlijk wat tijd. Tijd die je liever wilt besteden aan een opdracht of acquisitie.

 

Kortom, freelancen biedt een hoop voordelen maar er zit ook een keerzijde aan. Denk er dus goed over na en ga eens praten met een ervaren freelancer. Heeft mijn verhaal je getriggerd om te gaan freelancen? Of heb je als freelancer andere ervaringen? Ik ben benieuwd naar je reactie. Soms kom ik in de verleiding om weer in vaste dienst te gaan, maar dan denk ik aan de vrijheid die ik nu heb en blijf ik toch liever freelancen. Best bijzonder voor iemand die eigenlijk liever ‘op safe’ speelt.

5 gedachten over “Blij een freelancer te zijn

 • 25 juni 2018 om 06:07
  Permalink

  Hi lieve Jo!

  Een goed en vooral ook compleet beeld. Jij weet dat ook ik vaker lange periodes heb gewerkt als freelancer. Dat kan dus ook, dat je een vast dienstverband wordt aangeboden. Tussentijds en zo gaaf dat je dat tcoh weer doet. Zo heb ik dat nu 4 jaar gedaan en begin per juli toch weer lekker als freelancer. Ondernemen! Bloed kruipt waar het niet gaan kan!
  Onzeker maar zo heerlijk! En inderdaad, dat is niet voor iedereen alleen maar fijn.
  Leve het freelance leven!

  E N J O Y !
  Els

  Beantwoorden
  • 26 juni 2018 om 17:26
   Permalink

   Hi Els,

   Dank voor je reactie. Wat leuk om te horen dat je na 4 jaar in vaste dienst toch weer gaat freelancen. Het blijft voor mij ook altijd een dilemma, maar alleen als er echt een supergave job voorbij komt ga ik overstag. Heel veel succes met freelancen en ik hoop dat je leuke klussen binnensleept.
   Lieve groet,
   Jolanda

   Beantwoorden
 • 26 juni 2018 om 10:37
  Permalink

  Toen ik op mijn 65 ste verplicht werd om te stoppen met werken, ik kreeg tenslotte AOW en pensioen.
  Mijn werkgever van toen stond er niet voor open om mij langer te laten werken.
  Het werk aanbod liep af en men vond het wel prettig om zo goedkoop van mij af te komen.
  Jij Jolanda was de gene die toen tegen mij zei: ga lekker voor jezelf werken wat heb je te verliezen …niets dus.
  Maandelijks werd mijn AOW en pensioen gestort dus wat ik met werken zou kunnen verdienen was alleen maar extra.
  Nu 6;5 jaar verder heb ik het drukker dan ooit, de (ontzettend leuke) opdrachten stromen binnen.
  En inderdaad kan iknu de krenten uit de pap halen,en alleen doen het ik echt leuk vind.
  Vaak denk ik word ik niet te oud,willen ze me nog wel hebben maar gelukkig mag ik nog steeds komen.
  Sterker nog er ligt al een opdracht voor 2019 op de plank.
  Ik heb het geluk dat ik goed gezond ben en de lange dagen van vaak 14 kan werken.
  Dus Jolanda het was een heel goed en succesvol advies en ik ga door totdat ik (echt) met pensioen ga.

  Beantwoorden
  • 26 juni 2018 om 17:29
   Permalink

   Hi Ria,

   Ik vind het super stoer dat je na je 65ste bent gaan freelancen en ik ben blij dat het je zo goed bevalt. Waarom stoppen met werken als je er nog zoveel plezier uit haalt en bovendien ook andere mensen daar blij mee maakt? Ik hoop dat je nog lang gevraagd wordt voor programma’s en geniet van je freelance bestaan.
   Liefs, Jolanda

   Beantwoorden
 • 5 augustus 2018 om 19:45
  Permalink

  Een mooi pleidooi om te gaan freelancen!

  Zelf zo’n 5 jaar geleden begonnen voor mezelf en nog geen seconde spijt gehad. Zelfs niet als het even wat minder gaat. Bijvoorbeeld: slechts 0,36 eurocent op mijn rekening hebben staan.

  Maar gelukkig ligt die tijd nu achter mij!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)